Barkod Çeşitleri
Barkod Çeşitleri barkod yapısına ve cinsine göre değişkenlik göstermektedir. Barkod, bir verinin veya verilerin otomatik olarak hızlı ve hatasız bir şekilde başka bir ortama aktarılmasında kullanılan bir yöntemdir.
Barkod Çeşitleri barkod yapısına ve cinsine göre değişkenlik göstermektedir. Barkod, bir verinin veya verilerin otomatik olarak hızlı ve hatasız bir şekilde başka bir ortama aktarılmasında kullanılan bir yöntemdir.
2 Çeşit UPC vardır. UPC-A ve UPC-E, ikisi de ABD-Kanada bölgesinde kullanılmaktadır. UPC-A ağırlıklı olarak ticari ürünlerin numaralandırılmasında kullanılır ve 12 basamaklı sayılardan oluşur. UPC-E ise küçük boyutlu ticari ürünlerin numaralandırılmasında kullanılır ve UPC-A’dan daha küçük, 6 basamaklıdır. UPC barkod resmi yanda gösterilmektedir.
EAN barkodun EAN-13, EAN-8 gibi Barkod Çeşitleri bulunmaktadır. Genellikle Avrupa’da kullanılır. EAN, UPC numaralandırma sisteminden üretilmiş bir numaralandırma sistemidir. Görünüş olarak UPC ile benzerlik gösterirler. EAN “International Article Numbering Association”’un kısaltılmış halidir.
Code 39, genel amaçlı ve yaygın kullanılan barkoddur. Kodlanmasında hem rakamların hem de harflerin kullanılmasına izin verir. İsminden de anlaşılacağı üzere 39 karakteri şifreleyebilir fakat son zamanlardaki çalışmalarla bu 43 karaktere yükseltilmiştir. Büyük bir destek ağı mevcuttur. Ticari ve endüstriyel kullanım için standart kabul edilir.
Code 128, en yaygın olarak kullanılan barkodların başında gelir. Sıkıştırılmış yüksek yoğunluklu kodlardır. Lojistik, taşıma, sipariş ve dağıtım alanlarında kullanılır.
EAN kodu gibi sadece numaralardan oluşur . ITF kesinlikle çift sayıdaki haneden oluşmalıdır. Çoğunlukla paketleme endüstrisinde kullanılır. Kod 14 karakterden oluşmalıdır. İlk 3 hane ülke kodu, 5 hane şirket kodu diğer 5 hane ise firma tarafından verilen ürün kodundan farklı bir parça son rakam ise aritmetik olarak hesaplanır ve yazılır.
Code 93 barkodları sayılardan ve harflerden oluşur. Çoğunlukla lojistikte, paketleri tanımlamada, elektronik bileşenlerin tanımlanmasında kullanılır.
Genellikle lojistik, sağlık ve sağlık alanlarında kullanılır. Codabar yalnızca sayısal karakterler ve bazı özel karakterlerden oluşur. Harf kullanılmaz. Ayrık, otomatik kontrollü, 16 karaktere kodlanabilen, 4 start/stop karakter alabilen bir numaralandırma sistemidir.
Reduced Space Symbology (RSS-14) olarak da bilinirler. Perakende satış yerleri, tüketici kuponlarını tanımlama, kolay bozulabilen yiyecekleri tanımlama ve sağlık sektöründeki bazı ürünleri tanımlamada kullanılır.
Genelde perakende satışlarda, stok yönetimi için kullanılır.
E-Yaz KOBİERP Barkodlu İşlemler ile barkodu olmayan, adet, kutu veya koli ile satılan ürünlere ve tartılarak satılan ürünlere barkod oluşturabilirsiniz. Oluşturduğunuz barkodların barkod etiketinin ölçülerine uygun tasarımlarını yapabilir ve çıktısını alabilirsiniz. Barkodlu bütün ürünlerin giriş ve çıkışlarını barkod numarası üzerinden yapabilir bu sayede stok hareketleri ile ilgili hata oranını yok denecek kadar alt seviyelere taşıyabilirsiniz.
Genelde perakende satışlarda, stok yönetimi için kullanılır.
Datamatrix kodları 2 boyutlu numaralandırma sistemidir. Küçük parçaları tanımlamada kullanılır. Lojistik ve işlemlerde küçük parçalar için idealdir. QR kodları gibi hızlı okunabilme ve yüksek hata toleransı bulunur. Türkiye’de ilaç sektöründe yaygın olarak kullanılır.
PDF417 kodları 2 boyutludur. Yüksek data depolanması gereken fotoğraflar, parmak izleri, imzalar, grafikler vb. uygulamalarda kullanılır. 1.1 kilobytetan fazla dataya sahip olabilirler. Bu özellik onları diğer 2D barkodlardan daha güçlü kılar. Makinece okunabilirlikleri vardır. En yaygın olarak kullanılan 2D barkod tipidir.
Aztec kodları özellikle ulaşım alanında çok kullanılmaktadır. Kötü çözünürlükte bile okunabilirler.
İşletmeler sattıkları ürünlerin stoklarını satış devir hızına, alım periyotlarına ve depolama alanına göre doğru sayıda bulundurmalıdır. Stok Yönetimi işletmenin operasyonel karlılığını direkt etkiler.
KOBİERP Sipariş Yönetimi Yazılımı ile ürünlere için belirlenen maksimum ve minimum değerlere uygun olarak otomatik sipariş oluşturabilir böylece fazla veya eksik stok bulundurma riskini minimuma indirebilirsiniz.
KOBİERP ERP Yazılımında Stok Kartı ile tanımlanan ürünler için sınırsız birim ve her birim için farklı barkod ve fiyat tanımlaması yapabilirsiniz. Bir ürünün bir birimi içinde sınırsız farklı barkod tanımlayabilirsiniz.