Hosting Nedir?

İngilizcede ev sahibi anlamına gelen host kelimesinin isimleştirilerek oluşturulmuş hali olan hosting, Türkçe karşılığı ev sahipliği olarak çevrilmesine rağmen bilişim dünyasınca barındırma hizmeti olarak kullanılır. Sitenize ait tüm dosyaları barındırmasından dolayı bu ismi alan hosting, bir hizmet olarak hosting firmaları tarafından site sahiplerine sunulur. Bu yazımızda size Hosting Nedir ? Hosting Ne Amaçla Kullanılır? ve Kaç Çeşit Hosting Bulunur? sorularının cevaplarını inceleyeceğiz.

Bir web sitesine ait tüm dosyalara ev sahipliği yapması sayesinde kullanıcılar web sitelerine erişim sağlayabilir. Sanal ortamda olması nedeniyle anlaşılması bazen güç olduğundan bunu somut bir örnekle açıklamak daha mümkündür. Örneğin; bir mağaza açmak istiyorsunuz. Bunun için öncelikle bir dükkân kiralamalısınız. Bu dükkân ise sanal ortamda olduğundan ötürü bir cadde veya sokak da değil bir sunucudadır. Bu sunucu sayesinde, normal bir mağazada olması gereken her şeyi o sunucuya yükler ve orada depolarsınız. Sunucular ise sitenize gelen müşterilere sitenize ait doğru içerikleri sunmakla görevlidir. Bu verileri, sunucularda depolamak için normal dükkanınıza kira öder gibi hosting hizmeti sağlayan firmalara kira ödersiniz.

Hosting Ne Amaçla Kullanılır?

Dosya Depolama : Kullanıcıların sitenize erişmesi için olmazsa olmaz olan hosting, sitenize ait tüm dosyaların barındığı yerdir. Bir kullanıcı sitenize girmek için site adresini yazdığında o siteye ait tüm verilerin barındığı yer olan hosting sayesinde kullanıcılar sitenize erişim sağlayabilirler. Bunun yanı sıra olası veri kayıplarına karşın periyodik yedekleme sayesinde verileriniz daima güvence altına alınır.

Mail Server : Sitenizin uzantılı olduğu mailleri göndermek , almak , arşivlemek için de bir alana ihtiyacınız vardır. Hosting sağlayıcıları bu alanı da sizin için kullanıma sunarlar.

Bir elektronik cihaza bağlı kalmadan internete bağlanabilen tüm uygulama ve programlar için hosting kullanılır.

Kaç Çeşit Hosting Bulunur?

Verileri saklamanın birden çok yönteminin olması kullanıcıların seçeneklere sahip olması istekleri doğrultusunda ve bütçesine uygun bir hosting hizmeti bulması açısından önem taşımaktadır. Her bir proje için uygun hosting hizmeti bulabilirsiniz.

WordPress Hosting

Günümüzde en yaygın kullanılan hosting çeşidi olan WordPress hosting, web sitenizi WordPress üzerinden tasarlamanız durumunda kullanmak zorunda olduğunuz hostingdir.

Bulut Hosting

Bulut teknolojisinin kullanıldığı bu hosting hizmetinde yedeklemelerin sanal sunuculara yapılması sayesinde çok daha fazla veri yedekleme imkanı bulunmasından ötürü avantajlı bir hosting çeşididir.

Paylaşımlı Hosting

Paylaşımlı hosting; adından da anlaşılacağı üzere bir sunucunun birden fazla web sitesi için hosting hizmeti sağlaması sonucu ortaya çıkan hizmet türüdür. Bir sunucunun birden fazla kullanıcıya hizmet vermesi bu hizmeti daha ucuz kılmakta iken olası bir yoğunluk durumunda ise sistemde aksamalara meydan verebilmektedir.

Dedicated Server

Adamak anlamına gelen dedicate sözcüğünün pasifleştirilmiş hali olan dedicated adından da anlaşılacağı üzere yalnızca bir kullanıcı için ayrılmış özel bir sunucudur. Bu sayede sunucu diğer hiçbir web sitesinden etkilenmeden kendi trafiğini kontrol edebilir ve aksamalara mahal vermez. En büyük ve en verimli hosting hizmeti olan dedicated server aynı zamanda maliyet bakımından da diğer hizmetlere nazaran pahalıdır.

Faydalı Bilgiler

KOBİERP

İŞ ORTAKLIĞI

TAM ENTEGRE E-TİCARET