ERP Bileşenleri
ERP sistemi, herhangi bir hizmet ve/veya ürün üretme faaliyeti gösteren işletmelerin bütün fonksiyonlarını içerir. ERP sistemi, işletmenin bütün fonksiyonlarını ele alacak birçok yazılım bileşenini bünyesinde bulunduran ve tek bir veri tabanı altında çalışmasını sağlayan bir yazılım ile kurulur. Modüler bir yapıya sahip olması ERP sisteminin en önemli özelliklerindendir. Bu ERP Bileşenleri [modülleri] işletme fonksiyonlarına önemli katkılarda bulunmaktadır.
ERP Bileşenleri Nedir?
ERP Bileşenleri işletmede fonksiyonlarına ait bilgileri bir bölümden diğerine aktararak ve kontrol ederek iş akış zinciri oluştururlar. Bu iş akışı zinciri ile müşterileri ve tedarikçileri de içine alan farklı bütün operasyonel faaliyetler arasında bağlantı kurulur.
ERP ‘nin modüler olması işletmelerin ihtiyaçlarına göre erp bileşenlerinin kurulması, uyarlanmasını ve kullanılmasını sağlar. Bir başka deyişle gerekli olan modüllerin istenilen zamanda kullanılmasını sağlar.
ERP BİLEŞENLERİ
ERP Bileşenleri Envanter Yönetimi
Envanter Yönetimi Bileşeni ile satın alınan hammadde, yarı mamul, mamul ve/veya diğer malzemeleri yönetebilirsiniz. Bunların depo ya da depolara girişinden, ürün olarak müşterilere satılmasına kadar bütün stok süreçlerini takip edebilirsiniz. Bu modül ile işletmedeki bütün stoklara ait bilgileri toplayabilir, işleyebilir ve raporlayabilirsiniz.
ERP Bileşenleri Satış ve Dağıtım
Satış ve dağıtım bileşeni ile satılacak ürünler için verilen tekliflerden, alınan siparişlere, üretimden teslimata kadar bütün süreçleri takip edebilirsiniz. İşletmelerin bulundukları coğrafi dağılım, iş alanları, ürün çeşitleri vb. kriterler satış dağıtım bilgi sistemi yapısında değişiklikler oluşturabilir.